Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziemniaki w mundurkach
#1
Kartofle kupić.
Umyć – jeśli w sklepie  sprzedali brudne.
Włożyć do garnka bez zastrzeżeń gdy są małe, przekroić na pół gdy są duże .
Wtedy chyba już nie są całkowicie w mundurkach albo są w podartych mundurkach.
Ocenić czy nie wystają zanadto z garnka.
Jeśli wystają – ułożyć ponownie lub część z nich odrzucić.
Dla wybrednych – do smaku dodać szczyptę soli.
Na tak przygotowane danie nałożyć przykrywkę.
Uwaga ! Nie gotować na wolnym ogniu bez wody.
Podawać z bardziej wyrafinowaną potrawą do pary lub z dwiema.
Smacznego
redcatm
Odpowiedz
#2
Nie ucz ojca dzieci robić  >Sad

Cytat:Kartofle kupić.
Tak, ale najpierw posadzić, uprawiać i zebrać. Są 3 metody zbioru, chętnym mogę polecić odpowiednią literaturę.

Cytat:Umyć
W sklepach nie myją ziemniaków. Służą do tego celu płuczki do okopowych bębnowe lub ślimakowe (również odpowiednia literatura jest dostępna). Proces mycia odbywa się przed sprzedażą, o ile wogóle się odbywa.

Cytat:Włożyć do garnka bez zastrzeżeń gdy są małe, przekroić na pół gdy są duże
Jak w mundurkach to bez krojenia...bezwzględnie

Cytat:Na tak przygotowane danie nałożyć przykrywkę
Tylko dla oszczędności energii.

Najlepiej olać te mundurki i obrać ziemniaki. Pozwoli to na lepsze usunięcia solaniny, czyli trucizny. Jej usunięcie też jest łatwiesze podczas gotowania z uchyloną pokrywką. Potem masło pieprz i sól...

...muszę zmienic pracę...jak już się nudzę na tyle by o pyrach pisać z jakąś lotopałanką...to mi nie służy...
A kliknij sobie i zobacz profil
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości