Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chleb po polsku z omastą.
#1


Chleb – ciemny lub jasny pokroić w plasterki na grubość 0,3 cm, lub na około 0,5-0,7 cm przy szerszym rozstawie żuchwy.
Przygotować omastę.
W tym celu należy nabyć masło śmietankowe ( zawierające 70% tłuszczu zwierzęcego,co należy sprawdzić na etykiecie w rubryce „skład” , masło takie może być pod różną nazwą; np. Ekstra, czy regionalną tj. w zależności od miejsca udoju krów).
Powstałe plasterki pieczywa chwycić kolejno w lewą dłoń w przypadku osób praworęczych lub w prawą w przypadku leworęcznych.
Drugą ręką wykonać ruch omaszczenia plastra nakładając nożem drewnianym lub metalowym lekko rozmękłe masło.
Mogą pojawić się trudności gdyby okazało się że masło nie jest rozmiękłe lekko lecz jest twarde lub wręcz zjęczałe.
W tych dwóch skrajnych przypadkach należy zachować się zupełnie odmiennie, aczkolwiek niekoniecznie ekstremalnie.

W pierwszym przypadku należy zachować cierpliwość i poddać masło działaniu naturalnej temperatury zewnętrznej jeżeli przebywamy w umiarkowanych warunkach klimatycznych – jeżeli w Norwegii to sami musicie coś wymyślić lub całkowicie zrezygnować z prowadzenia czynności omaszczania, ewentualnie próbować kroić masło na cienkie plasterki, bądź zeskrobywać delikatnie ten rodzaj tłuszczu końcem lub krawędzią noża.

W drugim przypadku gdy mamy do czynienia ze zjęczałą substancją najlepiej ją zutylizować – nie spożywać.
Gdy stan omasty nie jest aż tak naganny można ewentualnie podjąć próbę spożycia mając na uwadze możliwość zatrucia i pojawienia się dalszych komplikacji np. -obstrukcji,
-w dalszej perspektywie i przy ustawicznym pojawianiu się sytuacji – zatorów w obrębie żył ,
-a także jako jedną z konsekwencji konieczność spotkania się z polską  służbą medyczną w trybie natychmiastowym lub odwleczonym w czasie( a nie w przestrzeni).

Po przygotowaniu plastrów z masłem powstanie tzw. kanapka w wersji prostej. Dzisiaj nie przejdziemy do bardziej zawiłych tematów.

Należy tak przygotowaną kanapkę podać w ozdobnym naczyniu lub spożyć bezpośrednio w miejscu przygotowania posiłku.

Smacznego. Smile
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości